Ти си тук
Начало > Неостаряващата класика „Делтата на Венера“ се завръща с ново издание на български

Неостаряващата класика „Делтата на Венера“ се завръща с ново издание на български

Неостаряващата класика „Делтата на Венера“ се завръща с ново издание на български

Една от основополагащите класики на еротичната литература – „Делтата на Венера“ от Анаис Нин – се отърсва от апокрифния си профил, за да попадне в ръцете на ново поколение четящи, които все още не са се запознали с фундаментални жанрови текстове. Възраждането на разказите на Нин е част от каузата на ИК „Сиела“ да издава утвърдена литература, но с нов, осъвременен облик, който да бъде привлекателен и за младата аудитория.

„Делтата на Венера“ е експеримент на американската писателка с кубински произход Анаис Нин. Всеизвестна е нейната дългогодишна връзка с големия Хенри Милър („Тропикът на Рака”, „Sexus”), на когото първоначално са поръчани еротичните текстове, събрани по-късно в сборника „Делтата на Венера“. Анонимен богаташ плаща на Милър, за да му предоставя разкази със силно сексуално съдържание срещу долар на страница. Писателят обаче бързо се отегчава от задачата и за да не губят хонорара, Нин се заема с писането им. Начинанието се оказва предизвикателство за фината натура на любимата на Милър: поръчителят изисква от нея да лиши текстовете си от всякаква поетичност на езика и да остави в тях само клиничното описание на сексуалния акт. След вътрешни борби Анаис Нин все пак склонява да приглуши женския си глас и да пише както изискват от нея – „като мъж“, сурово, без романтични подробности.
В увода и постскриптума на „Делтата на Венера“ Нин подробно анализира чувствата си по време на изпълнението на поръчката и емоциите след това. Последствията за нея са, че тя успява да намери своя собствен писателски глас, който оставя следа в l’ecriture féminine („женското писане“ в буквален превод от френски – философското и литературно течение от 70-те години на ХХ век, изследващо влиянието на пола и психиката върху женското повествование). Всъщност книгата е апотеоз на еманципирането на Анаис Нин от писателската аура на Хенри Милър. По времето, когато тя решава да публикува разказите, вече е наясно, че e в територия, в която дотогава са властвали мъжете. Тя е успяла да съхрани своята вродена поетичност и в последствие да превърне поръчковите текстове в дръзка и чувствена еротика.

„Разказите на Анаис Нин създават една малка, затворена вселена, в която само свободата има значение, а любовта е единствената валута. Героите ѝ прескачат от история в история, а отношенията им създават своеобразен роман на страстта – от затворената и отчуждена Елена, която открива чувствеността в лицето на Пиер, до недооценената Бижу и гордата Лейла, които изследват границите на собствената си сексуалност. Живата проза на класическия сборник с разкази „Делтата на Венера“ изважда на показ есенцията на женската сексуалност. Най-великите жени феминисти също така са били най-великите любовници. Мисля си не само за Мери Уолстъкрафт и дъщеря ѝ Мери Шели, но и за Анаис Нин, Една Сейнт Винсънт Милей и, разбира се, Сафо. Не можеш да отделиш креативността от сексуалността. И доколкото страстните жени са смятани за упадъчни, ние винаги ще клоним към упадъка“, споделя американската писателка Ерика Джонг.

„Имах чувството, че кутията на Пандора съдържа загадките на женската чувственост, която е толкова различна от мъжката, че не може да се опише с думи. Словесността на секса още не е измислена. Тази на възприятията все още предстои да бъде изучена.“

Анаис Нин

Делтата на Венера

Разказите на Анаис Нин създават една малка, затворена вселена, в която само свободата има значение, а любовта е единствената валута. Героите ѝ прескачат от история в история, а отношенията им създават своеобразен роман на страстта

Вашият коментар

Top