Ти си тук
Начало > Георги Бърдаров представи „Аз още броя дните“

Георги Бърдаров представи „Аз още броя дните“

Аз още броя дните - Георги Бърдаров

Под нестихващите аплодисменти на повече от 300 човека в литературен клуб „Перото“ Георги Бърдаров представи „Аз още броя дните“ – романа, с който спечели телевизионното състезание за дебютен роман на БНТ1 „Ръкописът“. Повече от 250 книги се продадоха за по-малко от 3 часа по време на премиерата, а раздаването на автографи продължи близо 3 часа.
Авторът беше представен шеговито от Петко Манчев – дългогодишен негов приятел, а за книгата гостите на премиерата научиха повече от презентация, която самият Бърдаров беше изготвил. Любопитен момент беше времето, в което протече презентацията: тя започна точно в 20:20 часа и завърши в 21:00 часа на 19-ти май – ключови дата и час за двамата главни герои в романа, вдъхновен от действителни събития в Сараево през 1990-те.

Премиера на Аз още броя дните
Премиера на Аз още броя дните

Аз още броя дните

Топла майска нощ през 1993 г. Обсадата на Сараево е започнала преди година и краят не се вижда, също както на братоубийствената война между довчерашните съюзни югославски народи. Двойка млади сърби стоят в кухнята си, потънали в мълчание. Давор, християнин, и Айда, мюсюлманка, са съхранили любовта си сред разрухата и безумието, които царят в обсадения град. Знаят, че наближава поредното кратко, едва половинчасово затишие, когато снайперистите почиват. Загледани в стрелките на часовника, те са взели решението да избягат – да достигнат свободата… или да посрещнат смъртта. Двадесет години по-късно българин пътува към Сараево, за да се срещне със сръбския преводач на книгата си. Скоро се озовават в кръчма и неусетно заговарят за войната. С напредването на часовете празните бутилки на масата се увеличават, а отдавна погребани тайни излизат на повърхността. Две нощи. Четири съдби. Всички водещи до най-важните въпроси. Кой запали тази война? И кой спечели от нея?… Мислех, че знам всичко за трагедията на двамата млади, които светът нарече „Сараевските Ромео и Жулиета“. Този роман ми даде пределно ясен отговор, че не съм бил прав… И този финал, този шокиращ финал!

Христо Карастоянов

Ангажиран, ангажиращ, болезнено-емоционален и дълбоко човечен Георги Бърдаров! „Аз още броя дните“ е урок по география на хуманността.

Захари Карабашлиев

Георги Костадинов Бърдаров е роден на 06.04.1973 г. Произхожда от село Кулата, Благоевградска област, от семейство на бежанци от Егейска Македония. До 1990 г. е футболист и мечтае за голямата футболна сцена, животът има други планове и през 1996 г. се дипломира, като географ-климатолог в СУ „Св. Климент Охридски“.

Георги Бърдаров
Георги Бърдаров

Трудовият му стаж започва през 1994 г., като спортен журналист в Радио 99, където има честта да работи със светила в занаята, като Радослав Янкулов, Красимир Димитров, Атанас Карагеоргиев, Василена Матакиева. Началото на творческия му път е поставено със странното занимание – сценарист на еротични телефони, където за 2 години създава точно 400 сценария. В същото време е ръководител на географско ателие в експериментална детска градина „д-р Ангушев“. От 1999 г. се завръща в СУ „Св. Климент Охридски“, първо като докторант, а после като преподавател. Днес Георги Бърдаров е доц. д-р по География на населението и селищата. Специалист е по Етно-религиозни конфликти – дисциплина, която той въвежда и е най-избираема от студентите в последните три години в Геолого-географския факултет. Преподава още Геоурбанистика и Регионален анализ на човешките ресурси. Специализирал е в Грац-Австрия. От 2014 г. е Ръководител на катедра „Социално-икономическа география“, а от 2015 г. зам.декан на Геолого-географския факултет. От 2003 г. се изявява като сценарист на куиз предавания. Работи за „Стани богат“, „Столът“, „Един срещу всички“, „Това го знае всяко хлапе“, „Следващият, моля“, „Аз обичам България“ и др. От 2004 г. е Президент на Университетски клуб по петанка, многократен републикански шампион на България по петанка и първият българин взел участие на световно първенство по петанка, в Брюксел-Белгия, през 2005 г. Трикратен победител е във формата за презентатори и разказвачи „Майстор на думите“, като побеждава в първите три издания, след което се взима решение трикратен победител да няма право на повече участия. Създател е и ко-водещ, заедно с писателя Иво Топалов, на най-успешния курс по Презентационно и словесно майсторство в България, който има вече седем издания. Създател е и ко-водещ на формата „Университет на успеха“, чиято основна цел е да покаже, че успеха в България е напълно възможен.
Бърдаров е автор на няколко детски приказки в географските сборници на проф. Румен Пенин: „География на океаните и континентите“, „География на Африка“, „География на Южна Америка“. Автор е още на научната монография „Имиграция, конфликти и трансформация на идентичности в Европейския съюз“ и на сборника „27 велики футболни истории“. През 2015 г. с „Аз още броя дните“ Георги Бърдаров печели – в много силна конкуренция – първото интелектуално риалити за писатели в България: „Ръкописът“ по БНТ1.
И ако това не е достатъчно, Бърдаров е почитател и на екстремните спортове – скачал е с бънджи и е летял с парапланер, а освен това обожава да готви, да слуша джаз и е лудо влюбен в Уругвай!

Аз още броя дните

„Мислех, че знам всичко за трагедията на двамата млади, които светът нарече „Сараевските Ромео и Жулиета“. Този роман ми даде пределно ясен отговор, че не съм бил прав... И този финал, този шокиращ финал,“ Христо Карастоянов.

Вашият коментар

Top