Ти си тук
Начало > Google отбелязва 111 години от рождението на Джозефин Бейкър

Google отбелязва 111 години от рождението на Джозефин Бейкър

111 години от рождението на Джозефин Бейкър

111 години от рождението на Джозефин Бейкър

На 3-ти юни се навършват 111 години от рождението на Джозефин Бейкър, американско-френска танцьорка, певица и актриса, позната като „Бронзовата Венера“ и „Черната перла“.
През 1925 г., когато е все още на 16-години, тя заминава за Франция, където бързо се превръща в звезда на вариететните представления. В периода 1926-1927 е звезда в едно от най-популярните кабарета в Париж „Фоли Бержер“. След това започва да се изявява и като певица.

111 години от рождението на Джозефин Бейкър
111 години от рождението на Джозефин Бейкър

Джозефин е ексцентрична и дръзка. Тя постоянно провокира публиката с танците и костюми си, поради което нейни представления биват забранени в редица европейски градове.

Въпреки успешната си кариера, Бейкър често е подлагана на расистки нападки. През 1937 г. Тя получава френско гражданство. По време на Втората световна война Джозефин се намира във Франция и Северна Африка. Тя изнася представления пред френските войски и работи за Съпротивата и разузнаването. Получава удостоверение за летец и става лейтенант. От 1947 г. живее в замъка Шато де Миланд в Южна Франция.

Джозефин се отказва от сцената през 1956 г., но през 1961 г се завръща отново, а през 1973 г. изнася концерти в „Карнеги Хол“.
Интересен факт от живота й е, че тя осиновява 12 деца с различен цвят на кожата. Също така пише и няколко автобиографични книги. Още един любопитен факт е, че през 1972 г. Джозефин Бейкър идва в България. Тя изнася рецитал на международния фестивал „Златния Орфей“ в Слънчев бряг. Няколко години по-късно тя умира от кръвоизлив в мозъка.

Вашият коментар

Top