Ти си тук
Начало > 17-то издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“

17-то издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“

17-от издание на „Вълшебната завеса“

В деня на Европа „Вълшебната завеса“ отваря вратите на България за АССИТЕЖ

Драматичен театър Търговище стана член на Световната организация на спектакли за деца АССИТЕЖ, а тазгодишният фестивал „Вълшебната завеса“ ще е първото поле за изява и комуникация в тази му роля. Организацията обединява усилията на театралната общност при създаването и разпространението на детски представления.
На 9 май в 9:30 ч. със спектакъл на открито започва 17-ото издание на Международния фестивал на спектакли за деца в Търговище. „Ученикът на Тигъра“, представление на ЖАР-театър ще разгони демоните и ще спаси доброто в първия ден. Още 16 спектакъла ще могат да видят малките зрители на града през фестивалната седмица. Всички те са подбрани от селекционера Аве Иванова. „Изкуството – по-добрата реалност“ е мотото, което тя е избрала, за да обобщи своята идея за подбора.

17-от издание на „Вълшебната завеса“
17-от издание на „Вълшебната завеса“

Вече можем да разкрием и имената на журито. Негов председател е доц. д-р Йоана Спасова-Дикова от сектор Театър на Института за изследване на изкуствата на БАН. Тази година доц. Спасова бе удостоена с „Икар“ от Съюза на артистите в България в категория „Критически текст“ . Своите решения тя ще взема съвместно с татроведа Никола Вандов и режисьора Веселин Бойдев.
Гости на „Вълшебната завеса“ ще са и други именити театрали, сред които Димитър Чернев, Катерина Георгиева, Весела Кондакова, Тодор Мадолев и др. Гости, жури и участници ще се съберат около фестивалната дискусионна маса. А темата, която ще обсъдят тази година, е „За постдраматичния, традиционния, скучния театър. Постигнати и непостигнати сценични форми на спектакъла за деца. В известен смисъл темата е версия на идеята за „добрия, лошия и грозния“, защото театърът, особено този за деца, трябва да е актуален и съвременен, да се очиства от старото и рутинното и никога, никога да не бъде скучен“, споделя доц. Спасова.
С особен интерес се очаква пристигането на г-жа Диана Тепавац – президент на АССИТЕЖ – Сърбия и член на Изпълнителния комитет на АССИТЕЖ Интернешънъл. Чрез Търговищкия драматичен театър към АССИТЕЖ се присъединява и България, а театърът става център за партньорство, комуникация и обмяна. Г-жа Тепавац ще представи възможностите и предимствата на членовете на организацията, а тазгодишният фестивал ще е първа стъпка за приобщаване на българските театрали на световната мрежа на АССИТЕЖ.

Вашият коментар

Top