Ти си тук
Начало > Селя Ахава представя „Неща, които падат от небето“

Селя Ахава представя „Неща, които падат от небето“

„Неща, които падат от небето“ от Селя Ахава

Неща, които падат от небето

На 30-ти март 2017 г. посрещаме в София новата звезда на финландската литература – очарователната Селя Ахава!
С „Неща, които падат от небето“ (превод на български: Росица Цветанова) тя печели не само най-високата европейска награда, но и все по-широка популярност сред европейските читатели. Романът е номиниран за престижното отличие „Финландия“ и е удостоен с наградата за разпространение на финландската литература „Факлоносци“.

Това е разказ за хората, които се сблъскват с непонятни и неочаквани събития в ежедневието си. Момиче, чиято майка е улучена от гигантски леден къс, паднал от небето, жена, която на два пъти печели джакпота от лотарията, и друга, която носи в корема си русалка, мъж, ударен пет пъти от мълния – всички те се опитват да си обяснят миналото, да намерят смисъл в случайността, за да продължат напред.

„Начинът, по който обикновеното и абсурдното съжителстват, винаги ме е вълнувал“, споделя авторката. „Необичайното комбиниране на предмети в пространството насърчава появата на нови значения. Вероятно опитът ми в драматургията е причина пространството между думите и събитията да ме интересува толкова много“.


Родена през 1974 г., Селя Ахава е завършила драматургия и е писала сценарии за радио пиеси, филми и телевизионни предавания. Дебютният й роман излиза през 2010 г. и веднага бива забелязан от литературните среди, а втората й творба в този жанр, „Неща, които падат от небето“, е свидетелство за непокорната енергия на нейния талант.

Запознайте се със Селя Ахава на 30-ти март в книжарница Сиела Ректората! Срещата с публиката започва точно в 19:00 ч.

За книгата ще говори Мая Бежанска, откъси ще чете Лили Гелева, водещ – Кремена Димитрова. С участието на преводачката на книгата – Росица Цветанова. Фотограф: Яна Лозева.

Вашият коментар

Top