Ти си тук
Начало > „Кухнята на времето. Традиционната българска кухня през ХХ век“

„Кухнята на времето. Традиционната българска кухня през ХХ век“

Кухнята на времето. Традиционната българска кухня през ХХ век

Книга за вечните български рецепти

„Кухнята на времето. Традиционната българска кухня през ХХ век“ не е просто книга с рецепти. Съставителят Лилия Герасимова е събрала антропологични и етнографски данни от множество кътчета на България, за да събере най-българските ястия в книга с рецепти и фотографии, които очертават най-ясно националния кулинарен облик. Тук ще намерите над 200 примера за богатството на българската кухня и ще се докоснете до многобройните възможности да готвите разнообразно с локална продукция.
Изданието, което държите в ръцете си, е част от програма „Евро-Ток България“, чиято кауза е да съхрани родното кулинарно наследство и да бъдат обособени кулинарни региони в страната. Ето защо в „Кухнята на времето“ (ИК „Сиела”) са намерили място рецепти, които от десетки години са част от бита на българското семейство. Те са предадени от хора от различни краища на България и на възраст над 60 години; хора, пазещи още традициите от своите майки и баби.

Лилия Герасимова е разделила книгата на няколко части – салати, супи, основни ястия, рибни ястия, баници и пити, зимнина, сладка и курабии. Снимките към рецептите са автентични и носят духа на българския бит едновременно от десетилетия назад и от днес. Ще се уверите колко лесно е да се съчетават продукти, които са типични за България, и колко е логично здравословната и питателна храна да се приготвя от местни продукти. В „Кухнята на времето“ виждаме позабравени рецепти за гозби с любопитни имена като приложник, бурания, тавалък, мора, кюрисия, раки. Някои от ястията тук са свързани с обреди и празници, но със сигурност всяко едно от тях може да намери своето приложение в кухнята и всекидневието на всяко съвременно семейство.

Съставителят Лилия Герасимова е била главен редактор на три издания с туристическа насоченост – списание „Български курорти“, вестник „Кулинарен туризъм“ и списание „Тур БГ“. В „Кухнята на времето“ е вплетен опитът й на познавач на регионалните кухня и традиции, но се набляга на идеята, че храната и готвенето са неизменна част от отглеждането на здрави физически и културно устойчиви поколения.

Супа пиле саламура

Савка Атанасова
гр. Берковица, обл. Монтана

Супа пиле саламура
Супа пиле саламура

Сложете в тенджера 700 мл вода да заври. Посолете водата. Изпечете пилешкото месо на грил по 2 минути от всяка страна. Нарежете го на порции и го сложете във врящата вода. Прибавете обелените и нарязани на ситно печени чушки, оставете всичко да ври 4-5 мин. Добавете копър и накрая чесън. В тази супа няма и грам мазнина и може да се консумира студена.

Save

Вашият коментар

Top