Ти си тук
Начало > „Белгийският крал“ ще открие 21-ия София Филм Фест на 9 март 2017

„Белгийският крал“ ще открие 21-ия София Филм Фест на 9 март 2017

„Белгийският крал“ ще открие 21-ия София Филм Фест на 9 март 2017

„Белгийският крал“ на София Филм Фест

Копродукцията между Белгия, Холандия и България, която ще открие 21-ия София Филм Фест на 9 март в Зала 1 на НДК, беше удостоена с наградата KNF на Международния филмов фестивал в Ротердам. Наградата се връчва от „Гилдията на холандските журналисти“ за холандски филм или копродукция с участието на Холандия, чиято премиера е в програмата.

Световната премиера на четвъртия игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс беше в програмата „Хоризонти“ на 73-ия кинофестивал във Венеция 2016. Оттогава филмът е участвал с успех и вече е поканен в програмите на почти 30 фестивала по целия свят, сред които Бусан, Палм Спрингс, Сао Пауло, Солун, Дубай, Талин, Ротердам, Гьотеборг.

„Белгийският крал“ е една комедия, изпълнена с меланхолия, подобно на самия крал (в ролята е изключително убедителен Петер Ван ден Бегин), и с красотата на многогласното българско пеене, което всъщност прави възможно пътешествието на краля през Балканите… Ние всъщност не знаем кога се развива действието – дали в миналото или бъдещето, но тази историческа свобода дава възможност на режисьорите да говорят за Европа днес с лекота и с известна горчивина, независимо от това дали става дума за Белгия, Турция или Балканите…“ cineuropa.org, Aurore Engelen.

„Начинът, по който тази комедия е заснета, е изключително красив – колко често може да се използва това определение за комедия? Всека сцена е изработена с изключително внимание и прецизност – всичко на екрана е поставено на точното място, всеки персонаж е изграден така, че да обогати забавната атмосфера на филма… Имайки предвид процесите от последните месеци, наистина е удивително как тази сатира, чрез културни и политически остроумни шеги, успява да уцели в десятката след-Brexit настроенията в Европа.“ screenanarchy.com, Thomas Humphrey.

Белгийският крал – трейлър

Българската премиера ще бъде на официалното откриване на 21-ия София Филм Фест на 9 март в Зала 1 на НДК.

„Белгийският крал“ е продукция на Bo Films (Белгия – Фландрия) в копродукция с Entre Chien et Loup (Белгия – Валония), Topkapi Films (Холандия) и Арт Фест (България). Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов.
Българското финансиране на „Белгийският крал“ е осигурено от ИА „Национален филмов център“. Проектът е подкрепен от филмовите фондове на Белгия и Холандия, Евроимаж и Програма МЕДИА на Европейския съюз.

Вашият коментар

Top